Az akciófigura története

A történelem szerint az akciófigura szót a Hasbro cég használta először, amikor 1964-ben reklámozni kezdte a 11.5 inch-es fiúknak szánt babát, a G.I. Joe-t. Mivel a lányoknak ott volt a Barbie baba, amit ugye eleve babának neveztek, a Hasbro úgy gondolta, hogy ha a babázni nem akaró fiúk körében is sikerre akarja vinni ezeket a katonai figurákat, akkor egy másik névvel kell előrukkolnia. Így született meg az action figure szó.

Hogy ezeket a figurákat az amerikai piacon kívül is népszerűsítse, a Hasbro olyan cégekkel is szerződést kötött, mint a brit Palitoy, amely egyfajta szublicenszként a japán Tsukudának is továbbengedte ezen figurák gyártását. A japán Takara ugyanígy a Medicomnak. Az 1970-es évek olajkrízisében sok cég harcolt az életben maradásért. 1974-ben, hogy csökkentse a költségeket, a Takara figurái méretét is csökkentette. 11.5 inch-ről 3-3/4 inch-re váltott és Micromanként kezdte el árulni. Ez a sorozat alapozta meg az utat a kisebb figura méretnek és az alakváltó robotjátékoknak is.

1971-ben a Mego is belépett a színre és gyártani kezdte Marvel és DC karaktereken alapuló figuráit. A Mego figurái óriási népszerűségnek örvendtek és ma is magas gyűjtői értékkel rendelkeznek. Ez a cég hozta át japánból a Micromant, amit Amerikában Micronautként dobott piacra. 1976-ban azonban a Kenner elhappolta előle a Star Wars figurák gyártási jogát és a Mego elvesztette lendületét. Kenner. Ezt a nevet nem nagyon kell bemutatni. A 3-3/4-es Star Wars figuráinak sikere után a kisebb méret lett az ipari szabvány.

A 80-as években rengeteg új akciófigura-sorozat született, melyeket a cégek legjobban a televízióban sugárzott rajzfilmsorozatokkal tudtak reklámozni. A legsikeresebbek közé tartozott a Masters of the UniverseG.I. Joe,ThundercatsM.A.S.K., csak, hogy párat említsünk. Az évtized első felében a Takara újragondolta a Micromant és Micro Change sorozatával megalkotta az élő robot koncepciót. A Micro Change-erek olyan háztartási tárgyak voltak, melyek képesek voltak járművé, vagy robottá alakulni és együtt harcoltak a Micromanekkel. 1984-ben a Hasbro megszerezte a jogokat a robotokhoz és a Takara Micro Change és Diaclone figurasorozatának összevonásával megalkotta a Transformers-t.

A 80-as évek végére egyre több lett az olyan gyűjtő, akik bontatlan állapotban tartották figuráikat, kiállítás, vagy későbbi értékesítés céljából. Ez a paic elárasztásához vezetett. A késő nyolcvanas, korai kilencvenes években megjelent Teenage Mutant Ninja Turtles figurákat például olyan nagy számban gyártották, hogy az értékük alig volt magasabb pár dollárnál. A 90-es évek közepére egy újabb Star Wars figura hullám érkezett és megjelentek a Spawn figurák is, melyek azt sugallták, hogy az akciófigurákat már nem csak a gyerekeknek szánják. Innentől egyre több formában tört utat magának a jelenség. Havonta megjelenő nyomtatott magazinok és az internet elterjedésével egyre több online oldal népszerűsítette a hobbit. Ekkor születtek meg a variánsok és szeretett figuráink egyre csak izmosodtak, sőt a legnagyobb testépítők izomzatát is meghaladták.

A mai rajongóknak és gyűjtőnek sokkal könnyebb dolga van, hiszen óriási a választék. Köszönhetően az olyan cégeknek, mint a mára már a Hasbroba olvadt ToyBizMattelDC Collectibles vagy McFarlane ToysNecaDiamond Select. Ezek az amerikai cégek sok filmhez, tv-sorozathoz gyártanak figurákat, de zenészeket, sportolókat is megmintáztak. Japánban és a távol-keleten is igen népszerűek az akciófigurák. Hongkongban a Hot Toys figurái, japánban pedig a TakaraBandai - S.H. Figuarts, Kaiyodo - Revoltech, Good Smile Company/Max Factory - Figma és Square Enix - Play Arts Kai játékai uralják a piacot. Kiállítások, rendezvények, üzletláncokhoz csatolt exkluzívok, szuperhősös filmek.....ki tudja hol a határ.
Főoldal

Articulated Comic Book Art

Kövess minket a Facebookon!

Közben, a 4 inch-es zónában....