Szótár - Szavak, melyekkel a hobbival kapcsolatban találkozhatszArmy builder
Hadseregépítő. Leginkább egy arctalan katona figura, melyből sokat megvásárolva egy hadsereget lehet felállítani. Pl.: Stormtrooper.


Artikuláció
A figura mozgatási pontjai.


BAF - Build A Figure
A Toy Biz vezette be 2005-ben és szó szerint "építs egy figurát" jelent. A kifejezés azokat a sokszor igencsak méretes Marvel Legends figurákat jelöli, melyek testrészei más, külön megvásárolható figurák dobozaiban találhatóak. Ezeket a figurákat megvéve végül összeálíthatjuk a BAF figurát. A BAF DC Universe Classics-os megfelelője a Collect and Connect.


Blister
A csomagolás egy része. Az az átlátszó műanyag amit egy kartonlapra csatolva magában foglalja a figurát, ami úgy néz ki, mintha egy hólyagban, vagy buborékban lenne.


Bootleg, knock-off, recast, repro
Ezek a kifejezések mind nem eredeti termékeket jelölnek. A bootleg szó csizmaszárat jelent és eredete egészen a cowboy-okig vezethető vissza, akik leleményességükben a csizmájuk biztonságos szárába rejtettek mindent, amiről nem akarták, hogy mások is tudjanak. Igazán a szesztilalom idején vált népszerűvé a kifejezés, hiszen a hosszú csizmaszár ideális tárolóhely volt a tiltott alkohol csempészéséhez.
A knock-off, vagy KO magyarul leginkább a koppintás szóval helyettesíthető.
A recast ebben az esetben újraöntöttet jelent és inkább szobrok esetében használják. Az e-Bay tele van ilyen Kínából, vagy akár az Egyesült Államokból is megrendelhető szobrokkal, melyeket sokszor a leendő tulajdonosoknak kell összeragasztani és lefesteni.
A repro a reprodukció, vagy reprodukált rövidítése.


Chase figura
A chase figura az eredeti figura szándékosan módosított változata. Ezeket a változtatásokat a gyártó cég végezte el és lehet egy olyan apró módosítás, mint egy-egy ruhadarab más színekkel történő festése, más talapzat, vagy akár egy másik kiegészítő jelenléte. A chase figurákat nem feltétlenül tüntetik fel a csomagoláson, de ettől függetlenül minden esetben szándékos változtatásokról beszélünk.

A chase (üldözés) kifejezés abból ered, hogy ezeket a figurákat kisebb példányszámban gyártják, így a gyűjtőknek le kell vadászniuk őket, ha meg akarják kaparintani, ugyanis ezekből kevesebb kerül a kartonokba és ezért drágábbak lehetnek, nagyobb gyűjtői értékkel bírhatnak.


Chase variáns
Egy szándékosan módosított chase figura nem szándékosan elrontott festése.


Clamshell
Szó szerint kagylóhéj és a nevét arról kapta, hogy a csomagolás, mint egy kagyló zárja magába a figurát. A Clamshell doboz egy vákuumformázott, víztiszta, műanyag csomagolás, melynek az elő- és hátlapját hő hatására permanensen egymáshoz kapcsolják. Jól védi a figurát a sérülésektől, cserébe nehéz kibontani. A NECA használ például ilyen csomagolást.


Comiquette
A comic és maquette szavak szójátéka. Egy olyan szoborra utal, ami képregényhez kapcsolható.


Custom
Egyedi figura, vagy szobor, melyet egy magánszemély, vagy rajongó módosított a saját szájíze szerint, vagy a megrendelője számára.


Exclusive
Nem nehéz kitalálni. Általában egy bizonyos üzletlánchoz, vagy online shophoz kapcsolt terméket jelent, amit csak ott lehet megvásárolni.


Event Exclusive
Egy eseményhez (például Comic Con) kapcsolt termék, amit csak az esemény időtartama alatt lehet megvásárolni.


Flocking
Egy olyan eljárás, melynek során a figurát apró szőrökkel borítják
be. Pl.: Skeletor tigrise, Panthor.


Garage kit
Főleg szobrokkal kapcsolatban fordul elő és leginkább egy olyan műgyanta model kitet jelent, amit amatőr művészek úgymond a garázsban saját maguk mintáznak és sokszorosítanak. A legalitásuk sokszor kétségbe vonható, hiszen attól még, hogy nem másolat, nem biztos, hogy a művésznek joga van megmintázni az adott karaktert.


Mint
Egy bontatlan, tökéletesen makulátlan állapotban lévő termék. Az angol mint szóból származik, ami lényegében érmegyárat jelent és eredetileg az érmegyűjtők ezt a szót kezdték el használni a hibátlan érmékre. Mint állapotú, tehát olyan, mintha egyenesen az (érme)gyárból érkezett volna.


MOC - Mint On Card
Szintén egy hibátlan figura, de itt a card kifejezés is megjelenik, ami arra utal, hogy a figura kártyával, hátlappal is rendelkezik.


Model kit
Általában egy öntvénykereten elhelyezett, több darabból álló makett. Ebben a hobbiban viszonylag ritka az előfordulása, hiszen az akciófigurák előre össze vannak szerelve és le vannak festve, a maketteket pedig a leendő tulajdonosoknak kell összeilleszteni és lefesteni. Ugyanakkor a Bandai Star Wars Model Kitjei hihetetlenül népszerűek, ugyanis az egyszerű összeállíthatóságuk mellett egy szuper artikulációval rendelkező figurát kapunk a munka végén. A Kotobukiya is előszeretettel illeti azon könnyen összepattintható szobrait ezzel a jelzővel, melyeket licensz gondok miatt több darabban helyeznek el a dobozban.


Mixed media
Különféle anyagok felhasználására utal. Általában olyan szobroknál használják, melyeknek például a talapzata műanyag, a teste műgyanta, a ruházata pedig szövetanyagból készült.


Pegwarmer
Egy olyan figura, ami nem kelendő. Esetleg túlbecsülték a leendő népszerűségét, túl sokat gyártottak belőle és most csak a boltokban porosodik.


Premium Format Figure
A Sideshow ezzel a névvel illeti az 1/4-es szobrait és csak, hogy csavarjanak a dolgon, figurának nevezik őket, holott egyértelműen szobrok.


Running change
Futó változás? Micsoda? Igen ez magyarul hülyén hangzik. Talán a folyamatban lévő változtatás egy picivel szerencsésebb fordítás. Tág értelemben használják és mondható rá hogy variáns, de jelentheti azt is, hogy egy szériában, vagy hullámban egy figura teljes egészében levált egy másikat.


Rotocast
Egy olyan gyártási módszer, amely forgatásos technikával önti és állítja elő a testrészeket. A rotocastolt figurák minden esetben üreges testrészeket jelentenek.


Test shot
Egy figura tesztpéldánya, melyet a gyár küld a megbízó cégnek, hogy meggyőződhessenek a minőségéről és hiba esetén változtatásokat hajtsanak végre rajta.


Variáns figura
A variáns figura általában egy gyártási hiba során, vagy egy kényszerből történt változtatás során keletkezett figura. A különbség legtöbbször a festés eltérésében nyilvánul meg.


Vintage
Valamilyen régen készült figurára utal és legegyszerűbben például a 70-es években készült Kenner Star Wars, vagy a 80-as években készült Hasbro G.I. Joe figurákkal lehet szemléltetni.


Wave
Hullám. Egy év során kiadott több figuracsoport. A Marvel Legends-nél általában egy év folyamán több hullám is érkezik, melyeknek mindegyike általában 6 figurát tartalmaz.


2-up
A szobrászműhelyben egy olyan ki nem adott figurára utal, ami kétszer olyan nagy, mint amekkora méretben a figura eredetileg meg fog jelenni. A nagyobb méret lehetőséget ad a szobrásznak arra, hogy jobban kidolgozhassa a részleteket.
Főoldal

Articulated Comic Book Art

Kövess minket a Facebookon!

Közben, a 4 inch-es zónában....