Hot Toys Avengers: Age of Ultron Captain America bemutató


Katona György bemutatja: Hot Toys 1/6 Bosszúállók: Ultron Kora Amerika Kapitány akciófigura

A hongkongi székhelyű, 1/6 méretű akciófigurák gyártásában piacvezető Hot Toys cég 2014-2015 telén mutatta be a Marvel-Disney filmuniverzum újabb filmjének a Bosszúállók: Ultron Kora első figuráit. Amerika Kapitányét januárban. Bár nagy meglepetést nem okozott a kinézete, hiszen már a film megjelenése előtt szivárogtak fotók az interneten az új egyenruháról, nagyon ígéretesnek mutatkozott: a cserélhető két fej nem alapfelszerelés mindig, az egyedi állvány a sorozathoz, a pajzs mágneses rögzíthetősége pedig újdonságnak számított.

A rajongók és gyűjtők örömmel fogadták a promóciós fotókat a termékről. A film a várakozásoknak megfelelően kiemelkedően jó nézettséget produkált.

Nekem a két első számú kedvencem a Marvel világában: Vasember és Amerika Kapitány.

Amerika Kapitányból már volt 2 figurám, az Amerika Kapitány: Az Első Bosszúálló filmhez készült verzió, és a Bosszúállókhoz készült darab. Mindkettőt kedvelem, mindkettő különleges és egyedi számomra, de mindkettővel volt 4 problémám, ami levont az értékükből. 1. Korlátozott mozgathatóság. 2. A pajzs rögzíthetősége a figura hátán (az egyiknél nem is lehetséges). 3. A bokatájék/csizma merevsége. 4. Sajnos a pajzsokról idővel hámlani kezdett a festék.

Az egyenruha az elsőnél nagyon jól sikerült design. A másodiknál tulajdonképpen szintén jól sikerült és közelebb áll a klasszikus, képregényszerű egyenruhához, de kicsit jelmezszerű lett. Ezek után látva az első promóciós fotókat úgy döntöttem, hogy ez a verzió nekem kell. A megrendelt termék egy hete szerencsésen meg is érkezett.

A csomagolása a Hot Toys-nál megszokott alapdoboz. Egy designos külső borító, és egy műanyag belső tálca a figurával és a kiegészítőkkel. A doboz gyufaskatulyához hasonló elven működik.

A doboz tartalma: a figura, az állvány, a pajzs, 3 pár kéz, egy sisak, egy sisak nélküli fej, használati útmutató, és egy műanyag pálcika segédeszköz a ruha igazításához. A másik fej és egy pár kéz a figurára van illesztve.

Amerika Kapitány miniatűr mása első ránézésre és jobban megszemlélve is lenyűgöző. A ruha designja számomra az eddig legjobban sikerült. Alapjaiban a Amerika Kapitány: A Tél Katonája c. film egyenruhája, de a fehér és piros színekkel rajta vannak a klasszikus színek is. Kinézetében szánomra jobban elfogadható egy 21. századi szuperhős (katona) egyenruhájaként. A ruha anyaga kellemes tapintású minőségi anyag. A kesztyűs kezek részletesen kidolgozottak. A csizma anyaga puha műanyag, és két részből áll: kamásli és cipő. Ezzel sikerült megoldani, hogy a bokája illetve cipője is mozgatható, ami nagyon fontos, hogy stabilan és élethűen álljon a lábán, illetve különböző pózokban.

Mindkét fej nagyon jól sikerült. Egyértelműen felismerhető a filmben a karaktert alakító Chris Evans. A sisakos fej szemei előrenéznek, a nem sisakos fej tekintete kissé balra irányul. A nem sisakos fej haja szőkébb lett. A tél katonája verziónál páran kifogásolták, hogy túl sötét, illetve barna színű a figura haja. Itt ez egyértelműen javítva lett.

A pajzs fémből van, a korábbiakhoz képest matt színű. Belül két fel és lehajtható fogantyúja van, ami modernebb és szimpatikusabb, mint a korábbi szíjas megoldások. Továbbá a két fogantyú mellé 1-1 mágnes is be van építve. Ez a pajzs rögzítését segíti. A figura alkarjának külső részén, és egy pár kéznek a kézfejében is van 1-1 mágnes. Így a pajzs mágnesesen rögzíthető a kezekre. A pajzs rögzíthető Amerika Kapitány hátára is. A hátán levő öv csatja és deréktájon egy másik pontra tapadnak a pajzs mágnesei.

A mozgathatósága sokkal jobb a korábbi verzióknál. A vállak, karok, lábak, boka jobb, extrémebb pózok beállítását teszik lehetővé.
Árát tekintve a laikusnak extrém, az 1/6 kategórián belüli gyűjtőknek drága, Hot Toys szinten átlagosnak mondható.

Összefoglalva:

Pozitívumok:
- Megnyerő design (modern és klasszikus elemek ideális vegyítése)
- 2 cserélhető fej (nagyon jó hasonlóság a színésszel)
- Mágneses pajzs (a pajzs rögzítése a kézre és a hátra egyszerű, és mutatós)
- Jó mozgathatóság (vállak, karok, boka)
- Nagyobb méretű állvány talapzat (a klasszikus Hot Toys-os állványhoz képest)
- A fejjel közvetlen érintkező fekete póló nyakrész imitációt rugalmas anyagból készítették, így a fejek cserélgetése után nem kell annyit küzdeni a póló beállításával.
- Izmosabb, deltásabb, testesebb figura

Negatívumok:
- A nadrág kicsit bő térdtől lefelé, így gyakran igazgatni kell, hogy jól nézzen ki.
- A térdvédők emiatt időként befelé állnak, ami furán néz ki.
- A fejrész mozgathatósága korlátozott.
- 2 pár kéz kéztartása nagyon hasonló (igaz, hogy a 2 közül 1 pár pont a mágneses, de hiányolok egy ujjal mutató, illetve egy tisztelgő kezet)
- A testesebb figura ugyan jobban mutat, de mellette a legutóbbi Hot Toys Dark World Thor bár önmagában izmos, kicsit kisebbnek néz ki, pedig mégiscsak egy félistenről van szó.
- Az ára.

Minden összevetve egy kiemelkedően jó darab ez, és rajongó gyűjtőknek csak ajánlani tudom.
Számomra a korábbi Amerika Kapitány figurák minden hibáját javította a gyártó, úgyhogy nekem ez az utolsó, és tökéletes darab a gyűjteményembe.






















Főoldal

Articulated Comic Book Art

Kövess minket a Facebookon!

Közben, a 4 inch-es zónában....