Robotzsaru: McFarlane Robocop vs. NECA Robocop bemutató


Berta József bemutatja: McFarlane Robocop vs. NECA Robocop

A minap a tv-t kapcsolgatva, ráakadtam az egyik kedvenc filmem második részére. Csak a későbbiekben akartam bemutatni a figurákat, de ha már így hozta az élet….

,,Hölgyeim és Uraim! Olyan robotot hoztunk létre, amelytől elvárható, hogy a közbiztonságot a körülményektől függetlenül fenntartsa! Nos, hölgyeim és uraim, íme a Robotzsaru!” – Bob Morton

Szintén két figurát szeretnék nektek bemutatni, az egyik Todd McFarlane figuragyára illetve a NECA által kiadott ,,harmadik filmes” Robotzsarut. Kezdjük is az előbbivel.
A két figurát egymás mellé téve szembetűnő a méret és formabeli különbségeik. A McF verzió nagyobb, zömökebb, statikusabb, mint általában a MCF figurákra jellemző. Mozgathatósági pont nem sok van, illetve azok is korlátozottak. Feje csak oldal irányba mozgatható, fel és le sajnos nem. Éppen ezért olyan mint egy bús lovag aki csak mindig maga elé a földre néz. Vállai és lábai oldal irányban minimálisan mozognak, csuklója fix, ugyan akkor szépítésként az alkarja elforgatható. Felsőteste, egy darabból áll, mellkasa dereka egyáltalán nem forog.
Az egész figurának úgymond szobor jellege van, ami minimálisan pózoltatható, ettől függetlenül ajánlom, mert jól néz ki! A festésére is azt kell mondanom, hogy eléggé impozáns. Szándékosan nem hasonlítanám össze a NECÁssal mivel az enyém a harmadik filmes Robojáról készült, ahol azért más árnyalatú volt a páncélja.

Megkapjuk hozzá a jellegzetes pisztolyát, illetve egy talpazatot, ami nem túl bonyolult mégis részletes, azt kell mondjam illik az adott karakterhez.
A McF-essel ellentétben A NECA-s verzió kisebbnek, egyszerűbbnek tűnik, ami lehet hogy igaz is. Mégis azt kell, mondjam, hogy a figura tudásban veri a McF-es verziót.
Mozgathatósági pontokban szinte megegyezik elődjével, azzal a különbséggel, hogy nagyobb tartományban mozognak a végtagok. Ami előny ugyan akkor hátrány is. Előny, ugye mert nincs szobor jellege, hátrány, mert a végtagok és a törzs között ez által nagyobb hézag keletkezik.
Feje fel-le is mozgatható, ami nem árt egy ilyen figuránál. Mellkasa szintén mozgatható, oldalirányban illetve fel és le dönthető. Sajnos a csuklójáról ugyan az mondhatóm el, mint a McF-nél, fix, ugyan akkor alkarja elfordítható, sőt le is szedhető! Erre a későbbiekben visszatérnék.

Ami viszont hatalmas plusz ennél a figuránál, és ami miatt azt mondom hogy tudásban jobb mint a McF-es, az a combja! Ugyanis a lába hátulján van egy kis kar, amit ha benyomunk, szétnyílik a combja a filmben látottakhoz hasonlóan és bele tehetjük a fegyverét! Zseniális azt kell mondjam! Viszont óvatosan kell vele bánni, mert néha nehezen jár és hajlamos a kiakadásra!

Időközben a NECA gondolom rájött, hogy nehéz eladni Robotzsarut pusztán az átfestéseivel, lásd Predatorok, ezért ennél a kiadásnál adtak hozzá egy rakás extra kiegészítőt!
Pisztolyát, ami ugye azért alap. Egy az első filmből ismerős puskát, amivel a film végén leszedi szegény ED-209-t. Egy harmadik filmes lángszórós, rakétavetős gépfegyvert, és itt jön a képbe a levehető kéz szerepe! Ugyanis tetszőlegesen mind két kezét leszedve ráerősíthetjük Robotzsarunkra. NECA az első kiadásnál adott hozzá egy másik kezet is aminek a végén az inteface tüske volt, sajnos ebből a kiadásból ez kimaradt.

Ami úgymond a fő kiegészítő, az a filmben használt jetpack! Abba most nem mennék bele hogy mennyire illik Robotzsaruhoz a repkedés, ezt mindenki döntse el maga! Viszont egész jól sikerült kivitelezniük, festése realisztikus és részletes, a kábelek és a markolat festése egész feldobja a kinézetét! A karok gömbcsuklóval mozgathatóak. A figurára rátéve értelemszerűen hátnehéz lesz tőle és hajlamos lesz az eldőlésre! Maximalistaként egy állványt adhattak volna, amivel a repülés illúzióját lehetett volna kelteni.

Végezetül mindkét figurának vannak előnyei és hátrányai, ha döntenem kéne hogy melyiket szerezzem be először is azt tartanám szem előtt milyen funkciót kellene hogy betöltsön? Variálható, és pózoltatható akciófigurának vagy, inkább egy jól mutató szobornak szeretném? Nos, ízlések és pofonok, nekem mindkettő tetszik!

Végére két érdekességet osztanék meg veletek a filmről:

- Robo mozgását a testépítők pózolása és mozgása ihlették, pl. a droglaboros tűzharcnál ez azért elég jól észrevehető. Szerintem nagyon általállták ezt a készítők!

-A Robotzsaru jelmez annyira nagy volt, hogy Peter Weller nem fért be a rendőrautóba, ezért mindig csak azt mutatták, ahogy be vagy illetve kiszállni készül. Azokon a felvételeken pedig amin a kocsiban ül, a jelmez felső része volt csak rajta.

Hát ennyi volt mára, véleményeket várom odalent addig is: Sziasztok!




















Főoldal

Articulated Comic Book Art

Kövess minket a Facebookon!

Közben, a 4 inch-es zónában....