Star Wars: The Force Awakens - Black Series 6 inch Chewbacca figura bemutató


Katona György bemutatja: Hasbro Black Series 2015 6-inch Star Wars: The Force Awakens – Chewbacca akciófigura

Évekkel ezelőtt kialudt Star Wars figuragyűjtési kedvem újra fellángolt, köszönhetően az új film körüli hírverésnek, várakozásnak és annak, hogy nemrég újranéztem a klasszikus 4-5-6 részt.

5-6 évvel ezelőtt sok 3,75 inches figurát gyűjtöttem össze, ami a gyerekkori álmok bepótlása volt, mivel itthon akkor (kb. 30 éve) csak a magyar után-gyártott lötyögős és kiesős kezű verziókat lehetett elérni, azokból is csak néhány figurát, a főszereplőket. Természetesen akkor ez nagyon jó volt, de megmaradt a sóvárgás az eredeti figurák után, amiket max. külföldi katalógusokban, vagy ritkán 1-1 külföldről behozott eredeti figura kartonjának hátulján láthattam.

Miután a figuragyűjtési kedvem is megjött, és egyre többféle gyártó különböző méretű figuráját is sikerült begyűjtenem, rájöttem, hogy nekem leginkább a 1/6 és 1/12 méretű figurák jönnek be.

1/6 méretben (általában 12 inch - kb. 30 cm) már nagyon élethűen kidolgozott részletességű figurák vannak, hátrányuk viszont a magas ár és a nagy helyigény egy gyűjtemény számára.

Az 1/12 méret (általában 6 inch – kb. 15 cm magas) viszont minden szempontból ideális véleményem szerint: ár, méret, kidolgozottság, mozgathatóság, ár-érték arány, strapabírás, helyigény.

A 3,75 inches (kb. 10 cm) figurákból sokat be lehet szerezni viszonylag kis ráfordítással, de eléggé aprók, és könnyen eldőlnek, ami borzasztó tud lenni, ha viszonylag zsúfoltan vannak egy helyen felállítva (dominóeffektus).

Szerencsére a Hasbro is felismerte, hogy van jövője a 6 inch méretnek, hiszen régóta sikeres pl. a Marvel legends figura sorozatuk, és 2013-tól megjelentek a 6 inches Star wars figurák a Black Series sorozatban, legnagyobb örömömre. Azt azért meg kell jegyeznem, hogy a Hasbro figurák azért nem top minőségűek, a részletességet, és a festés minőségét tekintve összehasonlítva mondjuk a japán Bandai, S.H. Figuarts vagy Figma, termékekkel, igaz az áraik sincsenek egy kategóriában - a Hasbro jóval olcsóbb.

A megvásárolt Chewbacca figurával nagyon elégedett vagyok. Mozgathatósága, festése, kidolgozottsága jó. A figura 17 ponton mozgatható: 1 nyak, 2 váll, 2 könyök, 2 csukló, 2 törzs, 2 csípő, 2 comb, 2 térd, 2 boka.

Csak néhány apróságokat kritizálnék:

- A fejét nem lehet elfordítani, igaz ennek oka a szőrös test imitálásának kivitelezési módja.

- Így viszont nem lehet úgy beállítani a figurát, hogy abba az irányba nézzen, amerre lő(ne).

- A lábujjai, és a kezei eléggé világos színűek, ami egy kicsit zavaró nekem, bár lehet, hogy a filmben ilyen lesz, és így élethű.

- A fegyvere lágyabb fajta műanyag, ami hasznos a kezébe adáskor, de nem esztétikus, mert nem teljesen egyenes mindenhol mindig.

De ezek csak apróságok. Összességében egy nagyon jó figura, csak ajánlani tudom.

A mérete 19,5 cm, ami talán az eddig legnagyobb 2 lábon álló figura a Star Wars 6-inches sorozatban!

Egyébként véleményem szerint a 6-inches megnevezés nem is korrekt, mert nem minden figura 6 inch magas, azaz 15 cm. A figurák méretarányosak egymáshoz képest, szóval helyesebb lenne az 1/12-es megnevezés.

Star Wars rajongóknak, figuragyűjtőknek kötelező darab!

A fotókon látható többi figurám korábbi beszerzésből származnak.







Főoldal

Articulated Comic Book Art

Kövess minket a Facebookon!

Közben, a 4 inch-es zónában....