Transformers G1 Scourge vs. Generations Scourge bemutató


Berta József bemutatjaG1 Scourge (1986) vs. Generations Scourge (2011)

Sziasztok! Egy rövid figura bemutatómat szeretném megosztani veletek.

Mielőtt elkezdeném pár mondatott azért szólnék a gyűjteményemről. Májusban volt 5 éve hogy komolyabban elkezdtem gyűjteni a Transformers figurákat. Mint olyan sokan nekem is ez gyerekkoromból maradt meg, nem voltak úgymond komolyabb robotjaim, de mindig csodálattal adóztam mikor az osztálytársaim közül valaki behozta az ő Transformersét. Szóval valahogy tudat alatt így próbálom bepótolni a gyermekkorom eme részét.

Nem akarok most nagyon belemenni a Transformersek történelmébe, de úgy gondoltam hogy érdemesebb lenne egy olyan bemutatót csinálni ahol a régi úgynevezett Generation 1 ( későbbiekben csak G1) illetve a Hasbro által Generations figurák összehasonlítása lenne a cél. A Generations lényege egy G1-es figura modernizálása megtartva az adott figura jellegét, legalábbis egy mondatban így tudnám megfogalmazni. Akkor hát lássuk az elsőt:

G1 Scourge (1986) vs. Generations Scourge (2011)

A 86-os rajzfilm szerint, miután az egyik csatában legyőzték az autobotok az álcákat, Megatront és a sérült álcákat Starscream kidobja az űrbe ahol rájuk talál Unikron. Megatront Galvatronként míg az elhullott álcákat Scourgeként teremti újjá.

A G1-es figuránál, ami egyből feltűnik az embernek hogy nagy vonalakban hasonlít csak a rajzfilmben látott karakterre, akkoriban ez azért elmondható volt a legtöbb G1-esre.

Alt módja egy futurisztikus űrsikló, leginkább Luke Skywalker homoksiklójára hasonlít az áramvonalas papucs formájával. Átalakítása nem bonyolult, lábakat eltekerni szárnyakat ráhajtani és máris kész is, lényegében gyerekjáték, mivel anno annak is készült.

Pózolhatósága és mozgathatósága a G1-esekhez hűen egy téglával vetekszik. Karok, lábak fel le mozgathatóak és úgy kb. ennyi is.

Scourge talán egyik jellegzetessége a ,,denevérszárnyai” és a fején lévő henger mellett az az arca. 86 körül jöttek be, hogy egyes robotoknak arc szőrzete van. Őszinte leszek, elsőre nekem kicsit meredek ötletnek tűnt de így pár év távlatából azt kell mondjam egészen hozzászoktam, sőt tetszenek is az ilyen karakterek! Scourgenál ez az arcszőrzet harcsabajusz illetve kecskeszakáll. Sajnos ezt csak közelebbről lehet észrevenni, mivel az egész arca szürke festést kapott.

Gondolván a régi rajongókra a Hasbro kiadta 2011-ben A Generations széria alatt Scourge modern verzióját. Alt módját ez esetben egy jövőbeli utasszállító, egy lopakodó és egy űrsikló szerelemgyerekeként tudnám jellemezni. Dédapjához hasonlóan szintén áramvonalas. Egyes transformerseknél megfigyelhető hogy a tervezőknek kompromisszumot kell kötniük az alt és a robot módja között, ennek tudható be hogy egyes robotoknál az alt módjánál észre vehetőek a robot bizonyos részei pl.: kézfejek, szerencsére itt nem így történt! Repülő módban meg nem lehet mondani hogy ebből egy robot alakítható át. Meghagyták a figura egyik jellegzetességét a repülő tetején látható hengert ami a G1-esnél is megtalálható, itt azért azt kell mondjam szolidabb kivitelezésű. Átalakítása ötletes, főleg mikor a turbinákból alakítjuk ki a kezeket.

Pózolhatóságra nem lehet panasz. Bokája, térde, csípője, válla, könyöke, feje, szárnyai mind hajlítható illetve tekerhető ezáltal stabilan megáll a lábán.

Kapunk hozzá két fegyvert is amiket össze is rakhatunk ezáltal nagyobb puskát kapunk, szétszedve és összehajtva és a szárnyait kihajtva egy erre kialakított rekeszben tárolható. Egy újabb remek ötlet a tervezőktől.

A festésére is azt kell mondjam hogy jól sikerült, műanyag szürkét elvétve találunk csak rajta. Az arcán a bajuszt és a szakállt kiemelték az által hogy feketére festették. Amit viszont megváltoztattak az a szeme színe, míg a G1-esnél piros itt kék, ezáltal legalábbis számomra kicsit veszít az ádáz kinézetéből.

Végül csak két érdekesség hogy ezek a Generations figurák mennyire a régi rajongóknak készülnek:

- a szakálla ugyan olyan kétágú - villás - mint a G1-nek

- a rajzfilmben volt egy jelenet, amikor alt módban kiemelkedik Scourge feje a gép törzséből ezt a Generations verziónál is megjátszhatjuk.

Remélem tetszett ez a kis bemutatóm.










Főoldal

Articulated Comic Book Art

Kövess minket a Facebookon!

Közben, a 4 inch-es zónában....