NECA God of War Kratos vs. Bootleg Kratos bemutató


Szebeni Péter bemutatja: NECA Kratos vs Bootleg Kratos 

Az utóbbi években online piactereken, főleg távol keleti eladóktól, egyre gyakrabban futhat bele az ember úgynevezett bootleg, vagyis utángyártott, hamisítvány figurákba. Természetesen az eladó ezt sosem tünteti fel, de azért pár dologból, főleg ha valami gyanúsan ár alatt van, rájöhet az ember.

Főként kísérleti jelleggel úgy döntöttem, hogy beszerzek egy ilyen bootleg figurát egy olyan szériából, aminek van az eredeti verziójából is, így részletesen össze tudom hasonlítani, hogy miben is tér el a két változat. Így esett a választás a Neca Player Select - God Of War figurájára.

Kratos a 2005-ben induló Playstation exkluzív God of War videójáték sorozat főhőse, egy brutális spártai hadvezér. Vélhetőleg annak köszönheti népszerűségét, hogy sokan szívesen vezetjük le a feszültséget egy fáradt munkanap után azzal, hogy a kopasz kigyúrt tapló, Kratos szandálos lábával sárba tiporjuk az utunkba kerülő görög mitológiai teremtményeket, isteneket. Természetesen a játék emellett megkapó volt egyszerű, könnyen tanulható, de látványos harcrendszerével, ötletes pályaszerkesztésével és klasszikus görög tragédiákat idéző történetével. Így nem csak az agyatlan hentelésről szólt.

Azt már a játék ismerői közül is csak kevesebben tudják, hogy Kratos nevű személy valóban szerepelt a görög mitológiában. „Kratosz, Pallasz és Sztüx fia, az erőszak istene. Harcolt a titánok elleni háborúban Kronosz ellen, és ő láncolta a Kaukaszosz sziklájához Prométheuszt. Kratosz figyeli Zeusz minden parancsát, hogy nyers erejét királya akaratának szolgálatába állítsa.” Van némi hasonlóság közte és videojátékos megfelelője között.

A hosszú bevezető után térjünk rá a figurákra. A Neca a 2. rész után 2007-ben több Kratos figurát is kiadott, majd a 3. rész megjelenésekor a jogok átkerültek a DC Direkthez, így beszüntette a GOW figurák gyártását. Ezután a figurák egyre ritkábbak lettek, és hogy mi módon, azt nem tudhatjuk, de a Neca öntőformái kikerültek a gyárból és megindult a bootleg figurák gyártása. Az eredeti szériából nekem az Ares Armour változat van meg, míg a bootleg a félmeztelen verzió.

A figurát kibontva az első reakcióm az volt, hogy ez egyáltalán nem rossz. Az anyaghasználat egészen jó, nem esik szét, nem szorul, nem is laza, jól mozgathatóak az ízületek, nem sorjás, vagy ilyesmik. A figura megáll a saját lábain akár a talp nélkül is. Azonban a figurák kibontását kísérő jellegzetes műanyag szag jóval erősebb volt a szokásostól. Ilyen festék és ragasztó szag keveréke csapta meg az orromat először, közelről megszagolva már-már kifejezetten büdös.

A két arcot összehasonlítva látszódik, hogy a festés nem annyira jó, mint az eredeti figurán. A szürke alapon fehér festés nem igazán kelt olyan hatást mintha bőr textúrája lenne, és pár helyen foltokban sok kilátszódik a szürke részekből. Talán ha a két szín nem lenne ennyire eltérő, ez kevésbé lenne feltűnő. Továbbá a bőr felületén a piros csíkok szélei elmosottak, míg az eredetin élesebbek.

A Káosz kard a két figurához eltérő festésű volt, így ezt nem tudom teljesen jól összehasonlítani, míg az Ares Armour változathoz járó kard sima szürke, addig a másikhoz izzó sárgás színű. Itt ez csak egy színnel van lefestve, ami eléggé természetellenes, nem igazán kelt olyan hatást, mintha izzana, ez csak egy sárga kard. Továbbá az eredetin a kardok markolatának vége leszedhető, így lehet a figura kezébe adni. A bootleg verzión a kardok egyetlen darabból állnak, és a figura kezei kemény műanyag helyett puha gumiszerű anyagból készültek, így a kézfejét kihajtva tudjuk a kezébe tenni a kardokat.

Meglepő módon azonban a karokon és a lábakon található páncélozott részek jobban érvényesülnek. Fényesebbek, és véres festést is kaptak, ami egészen élethűen néz ki. Továbbá a szoknya is puhább anyagból van, ami miatt a lábakat jobban lehet mozgatni. Habár a figura kialakításából adódóan úgyis csak egyenesen álló pozícióba lehet elhelyezni. Ez ugyanúgy igaz az eredetire is, akkor se lenne sokkal statikusabb, ha deréktól lefelé egyetlen mozgatási pont sem lenne rajta, mint sok régi Neca figurának.

Sok eladó nem árul zsákba macskát, az eredeti figurák kb. feléért lehet ezeket beszerezni, és ahonnan én vettem még csak az sem volt feltüntetve a gyártónál, hogy NECA, helyette az, hogy Unbranded. Összességében ár érték arányban nem rossz vétel, de nem, többet nem is ér meg, de az tuti, hogy nem lesznek ilyenek a gyűjteményemben.

Viszont a csomagolás az teljesen megegyezik az eredetivel, ami megtévesztő, így valószínű, hogy más árusok megpróbálják átverni a vevőket! Szóval, ha valaki eredeti 2007-es Neca figurát akar venni, mindenképpen kérjen konkrét képeket a termékről. Főleg mivel az eredeti Neca figurák is sokat fejlődtek az elmúlt majdnem 10 évben, ez meg kicsivel még az alatt van színvonalban. Aki szán rá egy kicsit nagyobb összeget, 9-10 ezerért megrendelheti az új Ultimate God Of War figurát, ami egészen biztosan sokkal jobb minőségű.

Felhasznált források: [link]








Főoldal

Articulated Comic Book Art

Kövess minket a Facebookon!

Közben, a 4 inch-es zónában....